top of page

Rosh Hashana - Parshas Ha'azinu 5785

ובחדש השביעי באחד לחדש מקרא קדש יהיה לכם כל מלאכת עבדה לא תעשו יום תרועה יהיה לכם ... (במדבר כט-א)


לשמוע לקול של שופר


    בראש השנה מצות היום היא תקיעת שופר. וזהו אחד מן השמות של היום טוב הזה "יום תרועה", כדכתיב (במדבר כט, א): "ובחדש השביעי באחד לחדש מקרא קדש יהיה לכם כל מלאכת עבדה לא תעשו יום תרועה יהיה לכם".

הנה ידועים דברי הרמב"ם (הל' תשובה פרק ג', הלכה ד'): "אף על פי שתקיעת שופר בראש השנה גזירת הכתוב רמז יש בו כלומר עורו ישינים משנתכם ונרדמים הקיצו מתרדמתכם וחפשו במעשיכם וחזרו בתשובה וזכרו בוראכם, אלו השוכחים את האמת בהבלי הזמן ושוגים כל שנתם בהבל וריק אשר לא יועיל ולא יציל הביטו לנפשותיכם והטיבו דרכיכם ומעלליכם ויעזוב כל אחד מכם דרכו הרעה ומחשבתו אשר לא טובה", עכ"ל. מבואר מדברי הרמב"ם שהגם שמצות תקיעת שופר הוא מצות עשה, אבל יש כאן רמז, והוא להתעורר לשב בתשובה שלימה.

ואם מצוה זו מוטלת על כל אחד ואחד, ע"כ צריך כל אחד ואחד להתעורר בתשובה כששומע הקול שופר. ואין מי שיכול לומר שאינו צריך לעשות תשובה. ועל זה כתיב (קהלת ז, כ): "אין צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא".

הרי מקרא מלא דיבר הכתוב, שכל אחד ואחד יש עבירות בידו, אפילו הצדיקים חוטאים, וע"כ צריך כל אחד ואחד להתעורר בתשובה כששומע הקול שופר. שכל זמן שיהודי חי, יש לו יצר הרע, ולפעמים נופל, כדכתיב "שפע יפול צדיק וקם". וביום הקודש הזה, בשמיעת קול שופר, צריך להתעורר בתשובה, כששומע הקול שופר, ולפרוש מהבלי הזמן.

ולפי זה יש לבאר כוונת הירושלמי. הירושלמי (ראש השנה פרק ד', הל' ח'): "ר' לעזר בי ר' יוסה בשם ר' יוסי בר קצרתא בכל הקרבנות כתיב והקרבתם וכאן כתיב ועשיתם אמר להן הקדוש ברוך הוא מכיון שנכנסתם לדין לפני בראש השנה ויצאתם בשלום מעלה אני עליכם כאילו נבראתם בריה חדשה", ע"כ. ודברי הירושלמי צריכים ביאור, מהו הכוונה בזה שאם יוצא בשלום בדין נחשב כאילו הוא בריאה חדשה?

וביאר האבודרהם (סדר תפילת ראש השנה) כוונת דברי הירושלמי וז"ל: "שאם האדם עושה תשובה בר"ה מעלה עליו הקדוש ברוך הוא כאלו עכשיו נעשה בעולם שכל אדם החוזר בתשובה דומה הוא כבריה חדשה והשם נקרא לו שם חדש", עכ"ל. מבואר מדבריו, שכוונת דברי הירושלמי, שזהו הכח של תשובה, אינו רק בקשת סליחה וכפרה על החטא, אלא האדם בעצמו הוא בריאה חדשה שלא חטא מעולם.

וכן מבואר בדברי רבינו יונה (ביסוד התשובה) שכתב וז"ל: "שלח לנו הקדוש ברוך הוא ביד עבדיו הנביאים. וביד יחזקאל הנביא. נאום ה' אלהים שובו והשיבו מכל פשעיכם ולא יהיו לכם למכשול. השליכו מעליכם כל פשעיכם אשר פשעתם בם. ועשו לכם לב חדש ורוח חדשה ולמה תמותו. אדם אשר פשע וחטא ובא לחסות תחת כנפי השכינה ולהכנס בדרכי התשובה אשכילך ואורך בדרך זו תלך. ביום ההוא ישליך כל פשעיו אשר עשה. ויעשה עצמו כאלו בו ביום נולד ואין בידו לא זכות ולא חובה. וזה היום תחלת מעשיו. היום יפלס אורחותיו שלא יטו מעגלותיו מדרך הטוב. ודרך זו תביאנו לשוב בתשובה שלמה. כי הוא יעשה עצמו כמשליך מעליו כובד העונות ועוצם החטאים אשר עשה. ולא יבהילוהו רעיוניו ולא יניחוהו לשוב כי יבוש מחטאיו. כי יחשוב איך אוכל להעיז פניו לשוב ואני חטאתי עויתי פשעתי כזאת וכזאת עשיתי עברתי ושניתי ושלשתי עד אין ספורות. ואיך אבוא עוד לפניו כבושת גנב כי ימצא. כי בושתי לעמוד לפניו. ואף איך ארמוס חצריו ואיך אשמור חוקיו. אל יחשוב כן. כי המסית יושב כזבוב במפתחי הלב. מתחדש עליו בכל יום. צופה ומביט להכשילו ומשים לבו לעצה הרעה הזאת. רק יחשוב כי כן מדת הבורא ית'. ידו פשוטה לקבל שבים. לכן טוב לו להשליך פשעיו ולעשות לו לב חדש", עכ"ל. מבואר מדבריו הקדושים, שאם אחד אינו מכיר שע"י תשובה יש לו לב חדשה, יהיה זה סיבה שלא ישוב בתשובה שלימה, שיאמר - איך שייך לעשות תשובה הרי כבר עשיתי כמה וכמה עבירות כמה וכמה פעמים - ועל זה כתב רבינו יונה, שצריך האדם לראות את עצמו כאילו נעשה בריאה חדשה ואין לו עליו שום עבירות כלל. וצריך האדם להאמין בכח התשובה, שיש בכוחה לחדש נפשו, ואין שום נ"מ כמה עבירות כבר עשה.

ומי שנתעורר לשוב בתשובה שלימה מכח הקול השופר, זהו סיבה שיזכה לשנה טובה ומתוקה. דאיתא במדרש רבה (במדבר רבה פ' כ"ט, ד'): "אשרי העם יודעי תרועה אלא שהן מכירין לפתות את בוראן בתרועה והוא עומד מכסא הדין לכסא רחמים ומתמלא עליהם רחמים והופך להם מדת הדין למדת רחמים", ע"כ. וביאר העץ יוסף כוונת המדרש וז"ל: "לפתות את בוראן בתרועה - שמכוונים בה לתשובה וחרדת הלב, וקבלת עול מלכות שמים הנרמז בתרועת השופר ויתר דברים טובים הנרמז בזה", עכ"ל. הרי מבואר להדיא, דמי שנתעורר מקול השופר לשוב בתשובה זהו סיבה שיזכה להפוך מדת הדין למדת הרחמים, ויזכה לשנה טובה ומתוקה! בברכת כתיבה וחתימה טובה!

 

bottom of page