ויצא ביום השני והנה שני אנשים עברים נצים ויאמר לרשע למה תכה רעך ... (ב-יג)
בביאור מהותו של צדיק ומהותו של רשע
איתא בסנהדרין (נח:): "אמר ריש לקיש: המגביה ידו על חבירו, אע"פ שלא הכהו - נקרא רשע, שנאמר ויאמר לרשע למה תכה רעך, למה הכית לא נאמר, אלא למה תכה, אע"פ שלא הכהו נקרא רשע", ע"כ. הרי אמרה הגמ', דמי שהרים ידו להכות את חבירו, אע"פ שלא הכהו נקרא רשע. ודבר זה תמוה מאוד, מדוע נקרא האדם רשע על זה שהרים ידו להכות את חבירו, הרי עדיין לא הכהו. ולא עוד, הלא אפשר שלא יכה את חבירו, וא"כ מדוע נקרא רשע על הרמת ידו. ונראה לבאר הענין, ע"פ דברי החינוך (מצוה רמ"א) בביאורו לענין "איסור נקמה" וז"ל: "משרשי המצוה, שידע האדם ויתן אל לבו כי כל אשר יקרהו מטוב עד רע, הוא סיבה שתבוא עליו מאת השם ב"ה, ומיד האדם מיד איש אחיו לא יהיה דבר בלתי רצון השם ב"ה, ע"כ כשיצערהו או יכאיבהו אדם, ידע בנפשו כי עוונותיו גרמו והשי"ת גזר עליו בכך, ולא ישית מחשבותיו לנקום ממנו כי הוא אינו סיבת רעתו, כי העוון הוא המסבב, וכמו שאמר דוד ע"ה (שמואל ב' טז, יא): הניחו לו ויקלל כי אמר לו השי"ת, תלה הענין בחטאו ולא בשמעי בן גרא", עכ"ל. הרי מבואר מדבריו שחובת האמונה בהשי"ת, הוא להאמין שכל מה שנעשה להאדם, אפילו ע"י בעל בחירה הוא לגמרי מאת הקב"ה, והוא אינו סיבת הרע, ומטעם זה אסור לנקום בחבירו.
וא"כ י"ל, מי שהרים ידו, אפילו אם עדיין לא הכה את חבירו, מצד זה שרצה להכות את חבירו נקרא רשע! שהרי הוא אינו מאמין באמונה שלימה, שהבורא יתברך שמו בורא ומנהיג לכל הבראים והוא לבדו עשה ועושה ויעשה לכל המעשים! שאם הוא מאמין בה', מדוע רוצה להכות את חבירו, הרי הוא אינו סיבת הרע. ומבואר בכמה וכמה מקורות בדברי חז"ל דמי שאין לו אמונה ובטחון בהשי"ת הרי הוא נקרא רשע. וכדכתיב: "וצדיק באמונתו יחיה". הרי מי הוא הצדיק, היינו מי שיש לו אמונה בהשי"ת. וכן מבואר בדברי המדרש (שמות רבה פ"ז) ז"ל: "ועתידה גן עדן להיות צועקת ואומרת: תן לי צדיקים, אין לי עסק ברשעים... ולמי אני מבקשת, לאותן שהיו בטוחים על שמך... ועתידה גהינם להיות צועקת ואומרת: אין לי עסק בצדיקים, ולמי אני מבקשת - לרשעים, להבלי שוא, לאותן פועלי השוא. והקב"ה אומר: תנו לזה צדיקייא ולזו רשיעייא", עכ"ל.
הרי להדיא שהתואר של צדיק - היינו למי שיש לו אמונה ובטחון בה', והתואר של רשע - היינו מי שאין לו אמונה ובטחון בה', וא"כ מובן הייטב מדוע האדם נקרא רשע בהרמת ידוע אע"פ שעדיין לא הכה, שהרי מצד זה מורה שאין לו אמונה ובטחון בה'.