top of page

Parshas Ki Seitzei 5784

כי תצא למלחמה על איביך ונתנו ה' אלקיך בידך ושבית שביו ... (כא-י)


בענין מלחמת היצר


    בעלי המוסר ביארו פסוקים אלו, בנוגע למלחמת היצר. דהנה כתב החובות הלבבות (שער יחוד המעשה פרק ה') וז"ל: "בן אדם, ראוי לך לדעת, כי השונא הגדול שיש לך בעולם הוא יצרך הנמסך בכוחות נפשך והמעורב במזג רוחך, והמשתתף עמך בהנהגת חושיך הגופניים והרוחניים, המושל בסודות נפשך וצפון חובך, בעל עצתך בכל תנועותיך הנראות והנסתרות, שתהיינה ברצונך, האורב לעתות פשיעתך, ואתה ישן לו והוא ער לך, ואתה מתעלם ממנו והוא אינו מתעלם ממך", עכ"ל. הרי ה"איביך" שצריך האדם ללחום נגדו בכל כוחו בכל עת, הוא היצר הרע, שתמיד מבקש לנצחך כדי שתחטא, ותעבור על רצונו יתברך. וזו כוונת הכתוב כי תצא למלחמה על "איביך", היינו המלחמה נגד היצר הרע.

ישנם כמה וכמה לימודים העולים מפרשה זו, ונעמוד על אחד מהם. אחד מתחבולות היצר הרע, שאומר לאדם, יצרך קשה ותקיף מאוד מאוד, ופשוט, לא שייך כלל לנצח אותו. יש לך נסיונות קשים מאוד, ואין לך אפשרות להתגבר עליו ולעמוד בהם, וע"כ אל תטריח עצמך במלחמה זו, כי בכל מקרה לא תנצח. וזו טעות גמורה, משום דאין הקב"ה נותן נסיון אם אין לאדם יכולת לנצח. כל נסיון שיש לאדם - אם משתדל בכל כוחו, ודאי ינצח במלחמה. על פי יסוד זה ביאר החוזה מלובלין כוונת הפסוק - "כי תצא למלחמה על איביך", אם אחד יוצא למלחמה, והולך עם רצון לנצח, אם אינו הולך עם דעה ברורה שאפשר שינצח, לא יטריח עצמו ללחום בכל כוחו. רק אם יש בו דעת שבודאי ינצח וגם רצון, ינצח במלחמה. זו תהיה סיבה שישתדל בכל כוחו לנצח. ועל זה אמר הפסוק "ונתנו ה' אלקיך בידך", כלומר שאם אחד הולך למלחמה עם היצר הרע עם כזה רצון, תהיה זו סיבה שבודאי ינצח, שהקב"ה נותן את היצר הרע בידו, ותהיה לו אפשרות להתגבר עליו.

ויש להוסיף ע"ז שאחז"ל (מכות י:), "בדרך שאדם רוצה לילך בה מוליכין אותו". הרי, בדרך שאדם רוצה לילך יזכה לסייעתא דשמיא לילך באותו דרך. והוסיף על זה המהרש"א דבר נפלא וז"ל: "ואענה גם אני חלקי דלא קאמר שמוליך אותו הקב"ה אלא מוליכין אותו והוא ע"פ מה שכתבנו בכמה מקומות שכל מחשבה ודיבור ומעשה האדם הנה הוא בורא לו מלאך לפי ענינו אם לטוב אם לרע וע"כ אמר בדרך שאדם רוצה לילך שהרשות בידי האדם ממנו ית' ב"ה שהכל בידי שמים חוץ מיראת שמים אבל כפי רצונו ודעתו של אדם מוליכין אותו אותן המלאכים הנבראים מאותו רצון ומחשבה אשר בו", עכ"ל. הרי מי שיש לו איזה מחשבה טובה, או דיבור או מעשה טוב, זה בורא מלאכים לעזרו לפעול רצונו! נורא למתבונן!

 

Comentários


bottom of page