top of page

Parshas Eikev 5770

ואתפוש בשני הלוחות ואשלכם מעל שתי ידי ואשברם לעיניכם וגו' (ט-יז)


הקדושה אינה שוכנת יחד עם הטומאה


    דקדוקים רבים יש לדקדק בלשון הכתוב, מדוע בתחילה נאמר 'לוחות הברית', ואח"כ רק 'לוחות'. וכן צריך להבין כוונת 'וארא'. ועוד צריך להבין כוונת 'ואתפוש', וכוונת 'על שתי ידי'-'מעל שני ידי', וכוונת 'לעיניכם'.

ויש ליישב בהקדם מה שכתב החת"ס (תורת משה, עקב, ד"ה בעת ההיא) לבאר כוונת 'על שתי ידי', "ונראה לבאר, דאיתא במדרש (תנחומא, כי תשא אות כ"ו), בשעה שנתן לו הקב"ה את הלוחות, היו סובלין את עצמן, כיון שירד וקרב אל המחנה וראה את העגל, פרחו אותיות הכתב מעליהם", כיון שהאותיות הקדושות לא יכלו לשכון באויר טומאת העגל, ולכן נאמר 'על שתי ידי', היינו שהיו הלוחות נושאים את עצמן למעלה על ידיו, וכאילו לא נשאם משה כלל". וכן כתב הרא"ש לבאר כוונת 'וארא', "מה ראה, שפרח הכתב מעליהן".

ולפי זה מתיישבים הפסוקים היטב, שכאשר ירד משה מן ההר עדיין לא פרחו האותיות והדברות-'דברי הברית' מעל הלוחות, והיו ראויים להיקרא 'לוחות הברית', אבל כאשר הגיע אל תוך אויר טומאת העגל, פרחו דברי הברית מעליהם-'לוחות', והפסיקו לשאת את עצמם, והוצרך משה לתופשם בידיו כדי שלא יפלו. גג

וא"כ כוונת הפסוק היא, 'ואתפוש בשני הלוחות', שעתה שכבר אינם 'לוחות הברית', הוצרכתי לתופשם כדי שלא יפלו (וכן פירשו ה'צדקת יוסף' [פיטסבורג], ו'באר משה' [אוזרוב]), 'ואשלכם מעל שתי ידי', היינו שאח"כ החלטתי שעלי להשליך אותם בכוח ולשוברם, (כיון שדנתי ק"ו בעצמי, וכדאיתא בגמרא [שבת פ"ז.], "ומה פסח שהוא אחד מתרי"ג מצות וכו'), ושמותר לי לשוברם כיון שפרח הכתב מעליהם וכבר אינם נושאים את עצמם-'מעל שתי ידי' (היינו, שהשתנה מצבם ממה שמקודם הם היו על שתי ידי). 'ואשברם לעיניכם', פירש ה'שפתי כהן', "כי מאחר שאין בהם נשמה שהן האותיות הרי הם כשבורים, זהו אומרו 'ואשברם לעיניכם', שרק לעיניכם נראה שאני שברתם, אבל הם היו שבורים". ומוסיף לפרש באופן אחר, "ואשברם לעיניכם', כלומר, ראו בעיניכם מה גרם החטא, שהרי לוחות שיש להם עובי כזה לא היו נשברים לולא שגרם החטא".

ומבואר מכל הנ"ל שהקדושה אינה שוכנת יחד עם הטומאה, ואם רוצים לזכות אל הקדושה, עלינו לטהר את עצמנו מטומאת החומר והחטא.

וכאשר אנו קורין פרשה זו המלמדת על כך בימי 'בין הזמנים', שבהן בקלות יכולים להימשך אחר החומר והחטא ולהיטמא, ואז לא נוכל להתקדש כראוי בימי אלול ותשרי, נתעורר להיזהר מזה ביותר, ובכך נזכה להתעלות כראוי בימים הנשגבים של אלול ותשרי, ונזכה לכו"ח טובה!!!

 

Comments


bottom of page