חרה אף ה' בכם ועצר את השמים ולא יהיה מטר והאדמה לא תתן את יבולה ואבדתם מהרה (יא-יז)
תפקידים של האדם
פרש"י ואבדתם מהרה, על כל שאר יסורין אגלה אתכם מן האדמה שגרמה לכם לחטוא. משל למלך ששלח בנו לבית המשתה והיה יושב ומפקדו, אל תאכל יותר מצרכך שתבוא נקי לביתך. ולא השגיח הבן ההוא, אכל ושתה יותר מצרכו והקיא וטנף את כל בני המסיבה. נטלוהו בידיו וברגליו וזרקוהו אחורי פלטרין עכ"ל.
האדם יש לו שני תפקידים בחיים, רוחניות וגשמיות, לעבוד השי"ת, בתורה ותפילה ומצות ומעשים טובים, וזה חלק הרוחני, וגם יש לו תפקיד בעניני גשמיים, דהיינו לדאוג לפרנסה, לו ולמשפחתו.
וכמובן שאדם צריך להשתדל, לעבוד עבודה רוחניות על צד היותר טוב, ולעשות הכי הרבה שיכול להיות, אבל בעבודה גשמיות צריך לעשות הכי פחות שיכול להיות, ולעשות המינימום שמוכרח.
ואלו השני עבודות רוחניות וגשמיות, נקראים "שמים ואדמה", "שמים" הוא רוחניות, "ואדמה" הוא גשמיות, וחלילה לוותר עבודת הרוחניות, על חשבון הגשמיות, שזה לא יואיל, אדרבא זה עוד יקלקל יותר ויותר.
וזה מרומז כאן "ועצר את השמים" מדברים אל האדם, אם תעצור את השמים, היינו שתמעט ברוחניות, על חשבון הגשמיות, אז אל תחשוב שתרויח מזה, אלא אדרבא, אם תמעט בעבודת השי"ת, אז "ועצר את השמים, ולא יהיה מטר" לא ירד לכם השפע מן השמים, וממילא "והאדמה לא תתן את יבולה" לא יהיה לכם גשמיות, דרק כשאדם עובד השי"ת, אז השי"ת משפיע לו שפע, ויש לו גשמיות, כמו אוכלי מן, אבל אדם שלא עובד השי"ת, אז ממילא מפסיד השפע, ואין לו פרנסה, וכמו שאמרו חז"ל (אבות פרק ב' משנה ה'), "ולא כל המרבה בסחורה מחכים", וידוע שהשי"ת משפיע לאדם שפע, כדי שיוכל לעבוד את השי"ת, ולא להיפך, השי"ת יעזור לנו שנלך בדרכיו, אמן כן יהי רצון.